0500-74 58 40 hej@betl.se

I vår kyrka har vi två stora händelser varje år då vi lyssnar in Gud och vad han vill tala till oss inför det kommande året.
Vision är vårt fokus på vad Gud säger till oss och vilka steg vi ska ta framåt. Hjärta för huset är det andra tillfället då vi får ge respons på den vision vi tror Gud har gett oss.

Inför Vision 2022 upplever vi att Gud talat till oss om ”Guds hus” och under tre söndag samt Årsmötet 8 mars kommer vi fokusera och tala om detta.

Guds Hus – Vision 2022

FEBRUARI
13
MITT HUS
SÖNDAG 11.00
FEBRUARI
20
DITT HUS
SÖNDAG 11.00
FEBRUARI
27
VÅRT HUS
SÖNDAG 11.00
MARS
06 
GUDS HUS
SÖNDAG 11.00

MARS
08
ÅRSMÖTE
TISDAG 18.30 – på plats & via zoom

vem bygger du för?

I Tanzania bodde vi granne med Everest. En härlig mångsysslare som passande nog även jobbade med expeditioner på Kilimanjaro. En dag lade jag märke till att det runtom deras anspråkslösa hus var fullt med byggnadsmaterial. Några säckar cement, ett parti med tegelstenar med mera. Min nyfikenhet tog över och jag frågade vad han skulle med detta till?

Everest förklarade hur han samlat ihop pengar för att köpa tomten och till att börja med byggt ett enkelt hus. Nu fortsatte han att köpa på sig material allteftersom han fick in pengar och kom över material till ett bra pris, för att kunna bygga sig ett större hus så småningom där hans familj skulle ha ett bra hem under lång tid framöver.

För några år sedan skrev min morfar ihop en liten bok om sitt liv och berättade bland annat om hur hans mor och far flyttade från Nordnorge och köpte sig en tomt i Fiskarstranda på ön Sula. Det är gripande att läsa hur de gick med plog bakom hästen och gjorde marken odlingsbar och bände upp stora stenar ur marken. Senare byggde morfar ett stort hus på tomten, därefter hans syster och till sist även hans son som nu bor kvar när mormor och morfar fått flytta hem till Jesus.

När Jesus frågar sina lärjungar vem de tror att han är svarar Simon med stor övertygelse – ”Du är Messias, den levande Gudens son”. Jesus bekräftar Simon och ger honom till och med ett nytt namn. Simon får namnet Petrus på grekiska, Kefas på vardagsspråket arameiska och Klippa på svenska. På denna klippa säger Jesus, ska jag bygga min församling. Jesus kom inte för att bygga monument av sten eller måla vackra konstverk. Hans tavelduk är människor som han fogar samman till ett andligt hus bestående av levande stenar. På det sättet blir Guds verk aldrig omodernt eller utdaterat. Med varje generation som växer fram finns potentialen för en ny livgivande rörelse där Jesus blir synlig i den tid som nu är genom de människor som blivit förvandlade i mötet med honom.

I september fyller vår kyrka 110 år och huvudbyggnaden vi samlas i 50 år. Vi är här på grund av tidigare generationers böner och överlåtelse att se Guds rike komma och hans vilja ske så som i himlen så också på jorden. Generationer dör ut och nya föds. Byggnader slits ut och nya tar form. Historia skrivs ner och glöms bort. Allt verkar ganska meningslöst om det tar slut med våra andetag. Därav det stora i Jesu ord till Petrus när han inkluderar honom att bli en del av sina planer. Han ska bygga, han har lovat att vara med men väljer att göra det genom Petrus och de andra lärjungarna. Gud är av evighet, hans Ord står fast och det han har lovat är han också mäktig att hålla.

Everest ville ge sin familj ett ombonat hem, oldemor sina barn bättre förutsättningar än hon hade haft och med Guds hjälp kan vi ge nästa generation ett andligt hem där de vill växa upp och bli gamla. I mitt inre anar jag att Gud är på väg att leda oss in i en ny missionsrörelse där det som fötts fram de senaste tio åren ska få växtkraft att multipliceras. Att vår respons på Guds tilltal möjliggör för människor – som ännu inte ens vet att det är Jesus de längtar efter – att hitta hem de kommande femtio åren. Likt Simon fick ett nytt namn för ett förnyat uppdrag tror jag att Gud vill ge oss ett nytt namn som andra kan göra till sitt eget och bli en del av.

Bibelord

Jesus sade till honom: ”Salig är du, Simon, Jonas son, för det är inte kött och blod som har uppenbarat det för dig, utan min Far i himlen. 18Och jag säger dig: Du är Petrus, och på denna klippa ska jag bygga min församling, och helvetets portar ska inte få makt över den. Matteus 16:17-18

Simon Holst 
Huvudpastor i Skövde Pingst